Η πολυπλοκότητα μπερδεύει

Η πολυπλοκότητα μπερδεύει

Ανοίγω ένα θέμα μετά από παρότρυνση αναγνωστών μας, για την πολυπλοκότητα η οποία μπερδεύει, έχοντας εισέλθει τελευταία με περίεργο τρόπο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ημέρες μας.

Αρκετοί με ρωτούν ποια συσκευή ή ατμοποιητή να επιλέξω, το οποίο θα είναι απλό στη χρήση, δίχως σύνθετα σημεία που εμποδίζουν την ικανοποίηση του ατμίσματος. Το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό επειδή οι κατασκευαστές θέλοντας να δημιουργήσουν όλο και πιο σύγχρονα, εξελιγμένα, μοντέρνα προϊόντα κάνουν ένα μοιραίο λάθος, στοχεύουν σε εξειδικευμένους χρήστες και αφήνουν στην άκρη το target group των απλών ανθρώπων, που δεν ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν σε εξεζητημένα μονοπάτια.

Αν αναλογιστούμε ότι οι πεπειραμένοι είναι περίπου 10 – 20%, η πλειονότητα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, και εγώ πολλές φορές ακόμη μπερδεύομαι (λόγω της πληθώρας συσκευών που κατέχω) με τις τόσες διαφορετικές άσκοπες λειτουργίες που προσθέτουν χάριν εντυπωσιασμού.

Σε ποιους απευθύνονται οι κατασκευαστές;

Θα μου πείτε, βάση κόστους αποδόσεις, προτιμότερο είναι να παίρνεις ότι πληρώνεις, εδώ συμφωνούμε, όμως σας κάνω μία ρητορική ερώτηση, ο μεγαλύτερος πληθυσμός χρηστών βρίσκεται στους καπνιστές ή στους ατμιστές; Με βεβαιότητα απαντούμε το πρώτο, άραγε ποιούς πρέπει να προσελκύσεις; οι καπνιστές που θέλουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά θα τους βάλεις σε ένα οιδιπόδειο σύμπλεγμα; χάνοντας τον μπούσουλα; η τελική εκτίμηση που θα αποκομίσουν με τον συρφετό πληροφοριών σίγουρα θα είναι αρνητική.

Αν δεν διαχωριστεί ουσιαστικά κάθε κατηγορία, θα αιωρούνται αναπάντητα ερωτήματα από αρχάριους, επειδή ο όγκος δεδομένων που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι τεράστιος, δεν θα καταφέρει να μπορέσει ένας νεοεισελθών στο άτμισμα να ανταπεξέλθει, έχοντας στο τέλος την χείριστη γνώμη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι κατασκευαστές απευθυνόμενοι στους καταναλωτές, βάζοντας απίθανες λειτουργίες στις έξυπνες συσκευές, θα κοστολογηθούν περισσότερο το προϊόν. Έπειτα θα είναι ακριβότερο και δύσχρηστο. οι πρωτάρηδες ανικανοποίητοι, θα κυριαρχεί ένα θολό τοπίο που θα είναι δύσκολο να μπει σε μία τάξη.

Η εξέλιξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Συμμερίζομαι την άποψη πως πρέπει το ηλεκτρονικό τσιγάρο να εξελίσσεται χωρίς να μένει στάσιμο, ο δυτικός πολιτισμός γίνεται ολοένα πιο απαιτητικός αναζητώντας συνεχώς νέα πράγματα, κάνοντας να μοιάζουν τα χθεσινά σαν παρελθόν και όχι παρόν.

Θα εξετάσουμε μία εκδοχή, ο καπνιστής τι εφόδια χρειάζεται; έναν αναπτήρα και τσιγάρο, ο ατμιστής; μία τσάντα πράγματα. Η έξοδος για έναν καφέ στο ατμιστή φαντάζει πρόβλημα, οπωσδήποτε θα πρέπει να έχει στο νου μην μείνει από μπαταρία, εφόσον συμβεί, που θα μπορεί να έχει πρόσβαση ώστε να το φορτίσει. Αν καεί η αντίσταση πώς θα την αλλάξω μέσα σε δημόσιο χώρο; και άλλα πολλά ευτράπελα.