Νομοθετικοί κανόνες και διατάξεις

Νομοθετικοί κανόνες και διατάξεις

Νομοθετικοί κανόνες και διατάξεις που αφορούν ευρέως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, κάνοντας ασφαλέστερες τις προδιαγραφές.

Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εισαχθεί νομίμως ως καταναλωτικά προϊόντα σε διάφορες χώρες, καμία από αυτές τις χώρες δεν τα έχει εγκρίνει ως φάρμακο, Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός δεν υφίσταται πως τα Η.Τ είναι αποτελεσματικά τα προϊόντα για την διακοπή του καπνίσματος ή τη μείωση των ζημιών. Οι κατασκευαστές αυτών των συσκευών έχουν ωφεληθεί από το σημερινό κενό στη ρύθμιση, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η νικοτίνη είναι μια δυνητικά επικίνδυνη ουσία και η χρήση της με οποιοδήποτε χειρισμό δεν πληροί ορισμένες διατάξεις.

Υπήρξαν κάποιες αναφορές με επιτυχία σε αρκετές προηγμένες χώρες που υιοθέτησαν σαφή νομοθετικά μέτρα. Η Αυστραλία απαγορεύει την εισαγωγή και πώληση ατμιστικών ειδών που περιέχουν νικοτίνη. Η Βραζιλία και η Τουρκία έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή, την πώληση και τη δημοσιότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων μέχρι οι κατασκευαστές να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά τους. Υπάρχουν πολλές διεθνείς προσεγγίσεις και ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο των κανονισμών, οι οποίες θα τείνουν να συγχωνευθούν τα επόμενα χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ηγετική θέση στην διεθνή συζήτηση για το θέμα αυτό και ζήτησε προσοχή και διακριτικότητα. Ένα κανονιστικό πλαίσιο που απαιτεί από τους κατασκευαστές, με τα σημερινά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποδοτικότητα. Στην περίπτωση αυτή, η χρήση αυτών των συσκευών, ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος (αν επιστημονικά στοιχεία προκύπτουν στην υποστήριξη του εγχειρήματος) θα πρέπει να πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη ρυθμιστικής αρχής για την υγεία που θα επαληθεύσει τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών, ρυθμίζοντας το σχεδιασμό προϊόντων, δημιουργώντας  προειδοποιήσεις για πιθανούς κινδύνους, απαιτώντας συστατικά με τις λίστες και τα δεδομένα για την ασφάλεια.

Στην Ευρώπη, μετά από μήνες έντονης κοινοβουλευτικής συζήτησης, η οδηγία για τα προϊόντα καπνού (άρθρο 2014/40 / ΕΕ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβάλλει μεταξύ άλλων την ίδρυση νέων μέτρων ώστε οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων θα πρέπει να παράγουν   φαρμακευτικά προϊόντα καπνού. Επίσης η μέγιστη ποσότητα της νικοτίνης να μην ξεπερνάει το όριο των 20 mg ανά ml, και την απαγόρευση διασυνοριακής διαφήμισης.

Στην Ισπανία, λίγους μήνες μετά τις περιφερειακές πρωτοβουλίες των σχετικών επιστημονικών οργανισμών, είχε γίνει γνωστό ότι το υπουργείο υγείας προωθεί νέα νομοθεσία που αρχίζει να κλείνει το νομοθετικό κενό. Ο νόμος 3/2014 (27 Μαρτίου 2014) προβλέπει συμπληρωματικές ρήτρες για το νόμο 28/2005 καπνού, την απαγόρευση χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κτίρια δημόσιας διοίκησης, μπάνια, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάρκα ή εξωτερικούς χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά, και κάθε τύπο μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και στις θαλάσσιες μεταφορές, τρένα, αεροπλάνα.

Η διαφήμιση των προϊόντων αυτών απαγορεύεται κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών και για τα 15 λεπτά πριν και 15 λεπτά μετά τον εν λόγω προγραμματισμό, δεν θα υπάρξει καμία διαφήμιση για τα προϊόντα αυτά  ανάμεσα στις ώρες 16:00-20:00, απαγορεύεται επίσης να συμμετέχουν σε διαφημιστικά σποτ ανήλικοι.

Τελευταία απ’ όλα, δεν θα μπορούν να προβληθούν αξιώσεις για την αποτελεσματικότητά  οποιοδήποτε είδους σαν θεραπευτικών ενδείξεων, μόνον αν ενισχύονται ειδικά από αρμόδιο οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης.