Μεγάλη online δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε

Μεγάλη online δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε

Μεγάλη online δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους από συνήγορους του καταναλωτή, για τις εναλλακτικές λύσεις του καπνίσματος που αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο.


Διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αποδίδουν τη διακοπή του καπνίσματος στην χρήση ατμιστικών ειδών.

Το αυτοδιοικούμενο κέντρο έρευνας CASAA πραγματοποίησε κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2015 ένα ευρύ ερωτηματολόγιο, η διάρκειά του κρατούσε περίπου ένα χρονικό όριο πέντε έως δέκα λεπτών για να ολοκληρωθεί, ενώ στόχευε στην έδρα τις ΗΠΑ,.

Από τα περίπου 120.000 μέλη, συνολικά τα 27.343 άτομα ολοκλήρωσαν την έρευνα, και μετά από εξαίρεση εκείνων που δεν ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους λίγους που δεν ήταν τουλάχιστον 18 ετών, παρέμειναν οι 20.162.

Παρατηρήθηκε ανάμεσα σε αυτούς, πως 106 άτομα ανάφεραν ότι ποτέ δεν ήταν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ομολόγησαν ότι δεν δαπανήσαν συνολικά 100$ σε προϊόντα για προσωπική τους χρήση,  238 εξ αυτών δήλωσαν επίσης ότι δεν ήταν τακτικοί vapers, ή δεν χρησιμοποιούσαν e-cigarette τουλάχιστον 10 φορές κατά την τελευταία εβδομάδα. Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται στα αποτελέσματα της έρευνας είναι για τα υπόλοιπα 19,823.

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανταπόκρισης της μελέτης μπορεί να θεωρηθεί χαμηλό (17% του συνόλου των μελών), είναι σημαντικά καλύτερό δείγμα από άλλες μελέτες λόγω του όγκου πληθυσμού Επίσης ο Δρ Καρλ Φίλιπς  σημειώσε, η συγκεκριμένη έρευνα ήταν πολύ καλύτερη διότι απευθυνόταν αποκλειστικά σε χρήστες e-cig, εν συγκρίσει με προηγούμενες προσπάθειες που δεν είχαν σαφώς καθορισμένους στόχου ςπληθυσμού και έτσι συνέλεξαν ένα ποιοτικότερο δείγμα.

Οι ερωτήσεις οργανώθηκαν σε τρεις κύριες κατηγορίες: την ατμιστική τους εμπειρία, ο ρόλος των γεύσεων, ιατρικές συμβουλές.

Το 87% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν να σταματήσει το κάπνισμα εντελώς μετά την έναρξη χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, 5% δήλωσαν ότι κάπνιζαν ακόμα μερικές φορές, και 3% είχαν ήδη εγκαταλείψει προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούν e-cig. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είχαν συμπεριληφθεί στο 3%, που ποτέ δεν ήταν συστηματικοί καπνιστές ή αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Από τους 980 ανθρώπους που ανήκουν στο 5% που απάντησαν ότι εξακολουθούν να καπνίζουν, το 34% ανέφεραν ότι κάπνιζαν λιγότερο από ένα τσιγάρο την ημέρα κατά μέσο όρο, το 42% 1 έως 5 ανά ημέρα, και 23% περισσότερο από πέντε. Το υπόλοιπο αρνήθηκε να απαντήσει.

Από τους 565 ερωτηθέντες που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, το 48% ανέφεραν ότι ανησυχούν ότι θα αρχίσουν πάλι το κάπνισμα και αναζήτησαν ένα νέο υποκατάστατο, το 31% δεν είχε προβλέψει ότι θα αρχίσει πάλι το κάπνισμα.

Από τους 17.186 ερωτηθέντες που έκοψαν το κάπνισμα με τη χρήση e-cig, το 64% ανέφερε τη μετάβαση σχεδόν αμέσως, το 21% ανέφερε διπλής χρήσης, αλλά εισήλθαν άμεσα μέσα σε ένα μήνα, το 11% χρειάστηκε μεταξύ ενός και έξι μηνών για να εγκαταλείψει τελείως τη συνήθεια του καπνίσματος, και 3% χρησιμοποιούσαν δύο τσιγάρα και e-cigarette για περισσότερο από έξι μήνες.