Κατευθυνόμενη ερευνητική μελέτη είχε ως σκοπό

Κατευθυνόμενη ερευνητική μελέτη είχε ως σκοπό

Κατευθυνόμενη ερευνητική μελέτη είχε ως σκοπό να παραπλανήσει τον ανυποψίαστο κόσμο για την αποτελεσματικότητα του vape.


Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το αντικαρκινικό συμβούλιο νοτίου Αυστραλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ, επίσης σημειώνουν ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη.

Οι ερευνητές παρουσιάσαν τα συμπεράσματά τους λεπτομερώς κατά τη διάρκεια του 2015 στο συνέδριο δάσκεψη ελέγχου καπνού της ωκεανίας στο Περθ, αλλά, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ABC της Αυστραλίας, η μελέτη τράβηξε δεδομένα από μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που προσφέρει θεραπεία για τον εθισμό και την  αλλαγή συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ μηνών, η οποία περιελάμβανε 36 άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, απο τα 36 άτομα οι 15 ανάφεραν πως δεν είχαν χρησιμοποιήσει τις συσκευές πριν.

Το άρθρο αναφέρει ότι πολλές συσκευές e-cigarette που χρησιμοποιούνταν στην έρευνα δεν περιείχαν νικοτίνη και μερικοί άνθρωποι εξ αυτών έκαναν χρήση σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές θεραπείες. Παρά το γεγονός ότι αυτό το ζωτικό κομμάτι πληροφοριών ήταν ελλιπές, ο διευθυντής  του αντικαρκινικού συμβουλίου   Μαξίμοβιτς είχε το θράσος να πει ότι η πλειοψηφία των ατμιστών ανέφεραν ότι οι συσκευές απέτυχαν να βοηθήσουν ή να μειώσουν τους πόθους εθισμού, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι δίχως νικοτίνη εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματική οποιαδήποτε προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανέφεραν, ότι επιθυμία τους ήταν να αντικαταστήσουν τη συνήθεια χειρονομίας που είχαν από το συμβατικό τρόπο, από το χέρι στο στόμα και διαπίστωσαν ότι παρομοιάζε αλλά στην ουσία έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν και ότι συνέχισαν να καπνίζουν.

Ενώ η δράση της κινήσεως από το χέρι στο στόμα μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές σε ψυχολογικό επίπεδο, προσδοκώντας όμως χωρίς νικοτίνη τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να κάνουν θαύματα για βαρείς καπνιστές είναι απλά τρελό. Είναι ξεκάθαρο ότι η εν λόγω έρευνα διεξήχθη για να τραβήξει την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης.