Η κινδυνολογία καλά κρατεί αφού εξυπηρετεί την άγνοια

Η κινδυνολογία καλά κρατεί αφού εξυπηρετεί την άγνοια

Η κινδυνολογία καλά κρατεί αφού εξυπηρετεί την άγνοια, βασιζόμενη εσφαλμένα σε ανίδεους ανθρώπους.


Η επιστήμη έχει αποδείξεις ότι τα e-cigs είναι μια πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί ότι είναι εξίσου επιβλαβής, αν όχι περισσότερο, από ότι το smoking. Αυτό ακούγεται κάπως παράδοξο, αλλά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνοούν εξεπίτηδες μια πολύ σημαντική μεταβλητή, ίσως γίνεται χάριν εντυπωσιασμού για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό απεξάρτησης ναρκωτικών και αλκοόλ, ο αριθμός των καπνιστών που πιστεύεται ότι το κάπνισμα είναι πιο επικίνδυνο από τη χρήση e-cig έχει μειωθεί σημαντικά (από 66,5 τοις εκατό σε 60,4 τοις εκατό) μεταξύ των ετών 2014 και 2014. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους καπνιστές να στραφούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προτιμώντας να παραμείνουν στο κάπνισμα αντ ‘αυτού.

Στην έρευνα τα τελευταία δύο έτη, συμμετείχαν ομάδες καπνιστών που τους παρακολουθούσαν εντατικά σε μια περίοδο 2 ετών. Η αντίληψη των συμμετεχόντων για τις σχετικές επιβλαβείς συνέπειες του vaping σε σύγκριση με τον καπνό ήταν το αντικείμενο, οι μετρήσεις που διεξήχθησαν όλο αυτό το διάστημα συνδυάστηκε με την παροχή χρήσεως και των δύο ειδών. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντίληψη για τις σχετικές βλάβες άλλαξε άρδην και το ποσοστό αρνητικής γνώμης μειώθηκε αισθητά λόγω της άρτιας πληροφόρησης.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι λανθασμένες αντιλήψεις της σχετικής βλάβης ενδέχεται να εμποδίζουν την αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων και καταλήγουν στο συμπέρασμα εάν απεφεύχθη εξ ολοκλήρου η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου η υγεία των καπνιστών θα βελτιωθεί, δυστυχώς δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν όλη την κλίμακα απόψεων πάρα μόνο ένα μέρος εξ αυτών.

Τον Οκτώβριο του 2015, μια δημοσκόπηση του STAT στο Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι το 65% των Αμερικανών πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, ενώ το 32% θεωρούν ότι είναι εξίσου επικίνδυνα για την υγεία, όπως τα συμβατικά τσιγάρα. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 24% των πολιτών των ΗΠΑ σκέφτονται ότι είναι πιο επιβλαβές από τη μαριχουάνα, και το 23% από αυτούς τους θεωρούν ως εξίσου επιβλαβής με τα ναρκωτικό.