Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία

Συλλέξαμε μερικές πληροφορίες από έρευνες σε συνδυασμό με στατιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.

 1. Το κάπνισμα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στον πρόωρο θάνατο περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο (100.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο).
 2.  Οι καπνιστές που δεν σταματήσαν το κάπνισμα, έχουν χάσει κατά μέσο όρο 10 χρόνια από την  ζωής τους.
 3. Μετά την ηλικία των 35 ετών και άνω, η διακοπή του καπνίσματος ανακτεί  2-3 μήνες του προσδόκιμου ζωής για κάθε έτος καπνίσματος που έχουμε αποφύγει.
 4.  Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα προκύπτουν από καρκίνους (κυρίως ο καρκίνος του πνεύμονα), αναπνευστική νόσο (κυρίως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή χρόνια τυπική αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και καρδιαγγειακής νόσου (κυρίως καρδιακές παθήσεις).
 5. Το κάπνισμα στους άνδρες και τις γυναίκες μειώνει τη γονιμότητα και ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και νεογνικό θάνατο.
 6. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια, τύφλωση, κώφωση, πόνο στην πλάτη, οστεοπόρωση, και περιφερική αγγειακή νόσο (που οδηγεί σε ακρωτηριασμό).
 7. Ο καπνός τσιγάρου περιέχει βιολογικά σημαντική συγκέντρωση 70 γνωστών καρκινογόνων ουσιών, καθώς και άλλες τοξίνες.
 8. Η νικοτίνη στον καπνό τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μερική από την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά σχεδόν σίγουρο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
 9. Οι άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε ένα καπνιστικό περιβάλλον έχουν πέντε φορές περισσότερο αυξημένο κίνδυνο παθήσεων.

Συχνότητα εμφάνισης.

 • Περίπου το 18% του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη καπνίζει. Η αναλογία ανέρχεται στο 30% των ανδρών και 6% των γυναικών.

 

 • Από το 1970, Η συχνότητα καπνίσματος στη Βρετανία έχει μειωθεί σε ποσοστό περίπου 0,7 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως και σήμερα είναι 18-19% ελαφρώς χαμηλότερη στις γυναίκες από τους άνδρες.

 

 • Στις περισσότερες χώρες, υπάρχουν ισχυρές αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ του καπνίσματος και του εκπαιδευτικού επίπεδου, την ευημερία, την ψυχική υγεία.

Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που προωθούν το κάπνισμα

 • Η πιο συνηθισμένη ηλικία της πρώτης δοκιμασίας ενός τσιγάρου είναι 11-15 χρόνια στις δυτικές κοινωνίες.
 •  Η έναρξη καπνίσματος έχει άμεση συσχέτιση με την κληρονομικότητα (το ποσοστό της διακύμανσης είναι ένα χαρακτηριστικό που οφείλεται σε γενετικές, παρά σε περιβαλλοντικές διακυμάνσεις) περίπου 0,3-0,5 στις δυτικές κοινωνίες.
 • Σημαντικοί παράγοντες πρόβλεψης έναρξης στις δυτικές κοινωνίες είναι: με φίλους που καπνίζουν, από γονείς, η χαμηλή κοινωνική τάξη, η τάση για προβλήματα ψυχικής υγείας, και παρορμητικότητα.
 • Η μετάβαση στο καθημερινό κάπνισμα, είναι ένα ιδιαίτερο μεταβλητό μοτίβο, μερικές φορές  είναι πολύ γρήγορο (γίνεται απευθείας) και μερικές φορές παίρνει πολλά χρόνια.