Δραστικά μέτρα κατά του καπνίσματος

Δραστικά μέτρα κατά του καπνίσματος
Τα δραστικά μέτρα κατά του καπνίσματος ολοένα αυξάνονται για να περιθωριοποιήσουν τους χρήστες με αποτέλεσμα να το διακόψουν.

Για να είναι αποτελεσματική η νομοθέτηση κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η αύξηση φόρων επί των προϊόντων καπνού είναι δραστικές στρατηγικές. που μέχρι στιγμής έχουν φέρει αρκετά έσοδα στον κρατικό κορβανά, δημιουργώντας μία ανύποπτη πηγή χρημάτων για την Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση εδώ και χρόνια.
Άλλες πρωτοβουλίες επίσης χρήσιμες που έχουν ληφθεί κατά της αντιμετώπισης του καπνίσματος είναι η εξής: τον Ιούλιο του 2013 η επιτροπή δημόσιας υγείας του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα ψήφισμα με 50 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές, για να σκληρύνει τη νομοθεσία αποτρέποντας τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα με την απαγόρευση χρήσης των αρωματικών ουσιών, όπως προϊόντα μενθόλη ή καπνού φράουλα που εμπεριέχουν νικοτίνη, αυξάνοντας το μέγεθος των προειδοποιήσεων για την υγεία σε όλες τις πλευρές των πακέτων τσιγάρων και απαγόρευση ελκυστικών συσκευασιών.
Ο στόχος είναι να αποτραπούν η καπνοβιομηχανίες από τον ερχομό νέων καπνιστών μεταξύ των νέων. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) έχει υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τονίζει ότι εκτός από τη σύνταξη νόμων που απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, η ρύθμιση των παραγώγων προϊόντων καπνού είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσει στους πολίτες την αντίληψη ότι το κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο την υγεία. Η καρδιαγγειακή νόσος προκαλεί 1,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από αυτά, 41% οφείλονται στο κάπνισμα. Συνολικά εκτιμάται ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο κοστίζουν στην ΕΕ 195.500.000.000 € δισεκατομμύρια ετησίως.
Αρκετοί ειδήμονες του είδους θεωρούν πως η πραγματική διάσταση είναι διαφορετική από αυτή που διαφαίνεται, ενώ όσο σκληραίνουν τα μέτρα για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων, υπάρχει ένα παραθυράκι διαφυγής προς ανεπιθύμητους προορισμούς για τις αρχές, και αυτό δεν είναι άλλο από το λαθρεμπόριο, ο κόσμος έχει στραφεί σε αυτό το είδος, διότι είναι τόσες πολλές οι πηγές που μπορούν να προμηθευτούν τα παράνομα προϊόντα από τους λαθρέμπορους και τους μικροπωλητές που πλέον δεν ελέγχεται η κατάσταση.