Διαδεδομένο κοινωνικό φαινόμενο

Διαδεδομένο κοινωνικό φαινόμενο

Διαδεδομένο κοινωνικό φαινόμενο χαρακτηρίζεται από επιστήμονες το ηλεκτρονικό τσιγάρο και όλα τα συναφή είδη που το συνοδεύουν.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εφευρέθηκε to 2004 από έναν φαρμακοποιό στο πεκίνο που ονομάζεται Hon Lik κατοχυρώνοντας την πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αργότερα την ίδια χρονιά  κυκλοφόρησαν τα πρώτα προϊόντα μέσω της εταιρείας του Ruyan, αυτή τη στιγμή έχει γίνει θεαματική διάδοση του ατμίσματος αρχικά στης Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια στην Ευρώπη , Ιαπωνία, και σε άλλα μέρη του κόσμου Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι χρήστες υπάρχουν στον κόσμο. Το σύνολο είναι σίγουρα πάνω από 500 εκατομμύρια παγκοσμίως, και οι κορυφαίοι κατασκευαστές υπολογίζουν τον αριθμό τζίρου που ήδη υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, εκτιμάται ότι η αγορά στους ατμοποιητές κινείται περίπου στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τα στοιχεία από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου 2012 (26 000 πολίτες από 27 ευρωπαϊκές χώρες) έδειξε ότι σχεδόν 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μεταξύ 15 και 24 ετών, κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα την  ημέρα και είχαν προσπαθήσει να διακόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον μία φορά κατά το προηγούμενο έτος. Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν, το κράτος της Ισπανίας ήταν μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης ατμίσματος (10,9%), η οποία ήταν πολύ χαμηλότερη από ότι σε χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία (34,3%), η Πολωνία (31%), το Λουξεμβούργο (28 %), ή στη Γαλλία (22,6%). Η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούν ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένας κίνδυνος για την υγεία (48,9%), και το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (40,6%).

Από το τέλος του 2012, γίναμε μάρτυρες μιας απότομης έκρηξης εξειδικευμένων καταστημάτων (franchises) που πωλούν συσκευές στην Ισπανία. Χάρη στις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, περιλαμβανομένου του χαμηλού κόστους εκκίνησης και ένα νομικό κενό που επέτρεψε τα προϊόντα αυτά να δημοσιοποιούνται και να διατίθενται στην αγορά χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς, η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων έγινε μια επιχειρηματική ευκαιρία για ορισμένους. Η εμπορευματοποίηση και η διαφήμιση των προϊόντων αυτών είναι ακριβώς πάνω στην αιχμή των στρατηγικών μάρκετινγκ. Η έναρξη των πωλήσεων σε καταστήματα καπνού, το φθινόπωρο του 2013, μαζί με την επιστημονική και κοινωνική συζήτηση γύρω από τη χρήση τους, μπορεί να είχε πρόσφατα επιβραδυνθεί αυτή η εξέλιξη. Παρ ‘όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι το φαινόμενο των ηλεκτρονικών τσιγάρων και οι πολλαπλές παραγωγές τους πρόκειται να εξαφανιστούν, όπως είδαμε και σε άλλες χώρες που πωλούνται σε πρατήρια πώλησης εκτός εξειδικευμένων καταστήματων.

Οι επιθετικές τεχνικές μάρκετινγκ στην διαφήμιση ηλεκτρονικών τσιγάρων που απευθύνονται στους νέους έχουν εντρυφήσει για τα καλά. Τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα δείχνουν μια ραγδαία αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νεαρή ηλικία, με ανησυχητικά ποσοστά των νέων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ τσιγάρο στο παρελθόν.  Επιπλέον, αν και η αμερικανική FDA απαγορεύει την πώληση των εν λόγω προϊόντων σε ανηλίκους (όπως στην Ευρώπη), σε διαδικτυακά καταστήματα πωλήσεων Η.Τ, με νέες μάρκες και ένα πλήθος διαφορετικών γεύσεων.

Υπάρχει μια έντονη, συνεχής συζήτηση ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι μια βοήθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα έχοντας λιγότερους κινδύνους για την υγεία, εναντίον εκείνων που φοβούνται ότι η κατανάλωση της υγρής νικοτίνης μέσω ατμίσματος μπορεί να κάνει το άτμισμα κοινωνικά αποδεκτό. Αυτή η κανονικοποίησης του καπνίσματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τους νέους, οι οποίοι αποτελούν το κύριο στήριγμα της αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αυτή είναι η κεντρική απειλή για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου έχει σημειωθεί πρόοδος  πολύ πρόσφατα και η ισορροπία είναι αναμφίβολα πολύ εύθραυστη.