Ασθενείς και χρήση ατμιστικών ειδών

Ασθενείς και χρήση ατμιστικών ειδών

Ασθενείς και σωστή χρήση φυσικών εναλλακτικών μεθόδων των ατμιστικών ειδών στοχεύοντας στη διακοπή του καπνίσματος.

Οι ασθενείς εκφράζουν διάφορα εύστοχα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια προς αυτους, τη χρησιμότητα και τη δυνητική αξία ωφέλειας που μπορεί να τους χαρίσει σε αντίθεση με το κάπνισμα

Κατά την απάντηση σε αυτά, είναι σημαντικό να έχουμε κάποιες ξεκάθαρες σκέψεις. Μια πρόσφατη δημοσίευση από επιστημονικό περιοδικό τονίζει ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες στην διακοπή του καπίισματος ώστε να βεβαιωθούμε ότι η συμβουλή μας δεν έβαλε φρένο στα κίνητρα των ασθενών.

Επιπλέον, θα πρέπει να στηρίξουμε την απόφασή τους να προσπαθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα και να προτείνουμαι ένα σχέδιο θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, μια ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος για να σταματήσουν αυτή την κακή συνήθεια, μαζί με προσδιορισμούς και συστάσεις σχετικά με τις πιο αποτελεσματικές και πιο ασφαλείς θεραπείες όπως τα υποκατάστα της νικοτίνης βαρενικλίνη και βουπροπιόνη.

Έχοντας μελετήσει διεξοδικά το ζήτημα των ασθενών στηρίζοντας την απόφαση τους, θα πρέπει να εξατομικεύσουμε κατά μονάδα τις διαφορετικές ψυχολογικές ανάγκες που θα προκύψουν από το σύνδρομο στέρησης εθισμού εναλλάσσοντας την τακτική ανα τακτά χρονικά διαστήματα περιορίζοντας τις συνέπειες.

Όποιος ειδικός επιθυμεί να προτείνει σε ασθενή του να χρησιμοποιήσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν εγκριθεί οι συσκευές αυτές. Εάν όμως ο ασθενής έχει αποτύχει αρχικά τη συμβατική μέθοδο θεραπείας με υποκατάστατα τότε είμαστε υποχρεωμένοι, να του επιδείξουμε την εναλλακτική λύση των ατμιστικών ειδών, πιστεύοντας πως είναι μία αξιόπιστη απόπειρα με λογική σημασίας, πριν παρατήσει τις προσπάθειες διάσωσης του εαυτού του τελειωτικά.

Εν τω μεταξύ όμως ο γιατρός,, θα πρέπει να ενημερώσει τους ασθενείς ότι δεν υπάρχουν επαρκή αδιάσειστα στοιχεία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή την αποτελεσματικότητά τους στη διακοπή του καπνίσματος, και να εξηγήσει ότι τα προϊόντα αυτών μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από μάρκα σε μάρκα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ισπανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, και της Ισπανικής Εθνικής Επιτροπής για την πρόληψη καπνίσματος, πιστεύουμε ότι η στάση μας των καρδιολόγων θα πρέπει να είναι συνετή συμβουλεύοντας τους  ασθενείς για την ορθή χρήση.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ποιότητα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.