Υποτροπή μετά από διακοπή καπνίσματος

υποτροπή-μετά-από-διακοπή-καπνίσματος

Θα εξετάσουμε το ζήτημα υποτροπής μετά από διακοπή του καπνίσματος, διότι θεωρώ ότι είναι μία κρυφή παγίδα που καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.

Ο καθένας έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εμπειρογνωμόνων, Δεν είναι δύσκολο ένας καπνιστής να αντέξει χωρίς τσιγάρο για μερικές ημέρες ή ακόμα μερικές εβδομάδες, αλλά πέρα από αυτό το όριο, πόσο καιρό μπορεί αυτός να αντισταθεί;

Στην ελλάδα υπολογίζεται ότι οι καπνιστές ανέρχονται περίπου στα 4 εκατομμύρια, ωστόσο το ήμισυ από αυτούς επιθυμούν να διακόψουν την συγκεκριμένη συνήθεια, άσχετα αν δεν έχουν τα ψυχικά αποθέματα ώστε να ξεκινήσουν. Όμως εδώ θέλω να τονίσω το εξής σημείο, την έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης προς τους πάσχοντες, όσο βαρύ κι αν ακούγεται.

Οι καπνιστές εκτός από την επιθυμία τους να σταματήσουν, εξακολουθούν να χρειάζονται υποστήριξη, η ευκαιρίες αφθονούν, ιδίως όταν πρόκειται να προσφερθούν υπηρεσίες ή προϊόντα υποκατάστατου επί χρήμασι, ένα μόνο τσιγάρο μπορεί να καταστρέψει όλες τις προσπάθειες.

Ιδιαίτερη προσοχή στους τρεις πρώτους μήνες.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, το 78% των καπνιστών πέφτει εύκολα στα δίχτυα,  λόγω αίσθηση έλλειψης νικοτίνης. Ωστόσο αν περάσει αυτό το κρίσιμο χρονικό στάδιο έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για μόνιμο αποτέλεσμα, γιατί αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται σαν δύσκολη διαδρομή και απαιτείται να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες πάνω από τις δυνατότητές του.

Προσπαθήστε να θεσπίσεται ορισμένους κανόνες πειθαρχίας.

 • Συμβουλευτείτε τον αρμόδιο γιατρό για μία καλύτερη προσαρμοσμένη θεραπεία με συνοδεία υποκατάστατων.

 

 • Κάθε καπνιστής εύκολα μετανοεί και επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για τον καπνό.

 

 • Μερικές φορές είναι ωφέλιμο να αρνηθείτε τη βοήθεια ενός φίλου, διότι αυτός σε μία ανύποπτη στιγμή μπορεί κάλλιστα να σας επηρεάσει αρνητικά, προτρέποντας σας στην αγορά ενός πακέτου τσιγάρα.

 

 • Είναι σημαντικό να αποφευχθεί κάθε είδος πειρασμού που μπορεί να ενθαρρύνει τον μετανοών να επαναλάβει το κάπνισμα, ακόμη και μια τζούρα, επειδή θα τον κάνει να πάρει δεύτερη και στη συνέχεια πολλαπλές ρουφηξιές και όλες οι προσπάθειες θα είναι μάταιες. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ο μετανοημένος καπνιστής βγαίνει έξω παρέα με τους φίλους του για διασκέδαση.

 

 • Επιλέγοντας τη σωστή χρονολόγηση, δηλαδή βάζοντας στόχο τη συγκεκριμένη ημερομηνία σαν έναρξη της προσπάθειας.

 

 • Είναι καλύτερο να αποφεύγετε μέρη όπου όπου συνυπάρχουν καπνιστές, η μυρωδιά είναι κακός παράγοντας, η ουσία είναι να ξεσυνηθίσετε την κακοσμία.

 

 • Οικογενειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν πρώην καπνιστές για να κάνουν ένα τσιγάρο. Σε περίπτωση που βρίσκεσται αντιμέτωπος σε μια απρόσμενη απώλεια ενός κοντινού προσώπου. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη μέγιστη συγκέντρωση ώστε να μην πέσουμε πάλι στα ίδια.

 

 • Βάλτε κίνητρα διατηρώντας πάντα μπροστά σας έναν συγκεντρωτικό κατάλογο όλων των σταθερών σχετικών οφελών και άλλη μία λίστα με όλα τα μειονεκτήματα.

 

 • Ψάξτε για άλλες δραστηριότητες αντί να κάθεσται αδρανής.

 

 • Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε όλα τα συναρπαστικά είδη όπως ποτά, καφές, επειδή αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και το θέμα δεν ελέγχεται μετά. Μόλις η αδρεναλίνη ανεβαίνει, είναι εύκολο να μετατραπεί σε πισωγύρισμα.

 

 • Ζώντας σε ένα περιβάλλον όπου ο αέρας είναι φρέσκος, βελτιώνει την υγεία του καπνιστή καθαρίζοντας σταδιακά τους πνεύμονες από όλη την δηλητηρίαση που προέκυψε λόγω της άτιμης  συνήθειας.

 

 • Είναι καλό να αποφεύγεται το έντονο άγχος της καθημερινότητας, ωθεί τους καπνίζοντες  να ανάψουν ένα τσιγάρο. Για υπερβολικό άγχος ή ασυνήθιστη ένταση το κάπνισμα δεν είναι η ιδανική λύση, δοκιμάστε μια βόλτα, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

 • Πετάξτε αμέσως πακέτα, γεμάτα ή άδεια, τα οποία βρίσκονται ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι, σε μια τσάντα, στο ντουλάπι.

Η πραγματική διάσταση.

 • Είναι σαφές ότι η αποθάρρυνση υποτροπής, ψυχολογικά, ηθικά και σωματικά, είναι το σημείο που πρέπει να επικεντρωθούμε, για να μην πάνε όλες οι προσπάθειες στο βρόντο.

 

 • Σύμφωνα με ειδικούς η υποτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχία (όταν γίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια) αλλά σαν μία μικρή στάση για μία νέα προσπάθεια.

 

 • Να θυμάστε το κυριότερο είναι δύσκολο να σταματήσεις εύκολα να ξεκινήσεις

 

 • Θα πρέπει να ξέρετε μερικές φορές πρέπει να δώσετε πολλές μάχες για να κερδίσετε έναν πόλεμο.