Αρνητικά στοιχεία για το κάπνισμα

αρνητικά-στοιχεία-για-το-κάπνισμα

Θα σας παραθέσω μερικά ενδιαφέροντα αρνητικά στοιχεία για το κάπνισμα με τεκμηριωμένες μελέτες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το τσιγάρο είναι σήμερα υπεύθυνο για το θάνατο ένα στους 10 ενήλικες (περίπου 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως). Αν αυτή η αρνητική μέθοδος συνεχίσει τη σημερινή πορεία, αυτό θα προκαλέσει περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως μέχρι το 2020. οι μισοί από αυτούς που καπνίζουν σήμερα “υπολογίζεται ότι είναι περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι” τελικά θα πεθάνουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Π.Ο.Υ, ο καπνός έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 100 εκατομμύρια θύματα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, και θα μπορούσε να σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο άλλους κατά τη διάρκεια του 21ου αν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συλλέγουν περισσότερα από $ 200 δισεκατομμύρια ετησίως σε φόρους που επιβάλλονται επί του καπνού, αλλά ξοδεύουν περίπου οι ίδιες ακόλουθες χώρες, λιγότερο από το 1 τοις εκατό του ποσού αυτού στο πλαίσιο των προσπαθειών των προληπτικών μέτρων.

Στην δημόσια έκθεση που κάνει ο Π.Ο.Υ καλεί όλες τις χώρες του κόσμου να ενισχύσουν δραστικά τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αποτροπή των νέων από το να αρχίσουν το κάπνισμα, με πρωτοβουλία να απομονώσει τους καπνιστές προστατεύοντας τους παθητικούς, να αποσυμφορηθούν από το καπνό στον περιβάλλοντα χώρο όπου συνυπάρχουν.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Μάργκαρετ Τσαν  λέει ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 5,4 εκατομμύρια θύματα ανά έτος, αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί σε οκτώ εκατομμύρια ετησίως από το 2030.

Αποτελεσματικότητα μεθόδων απόσυρσης καπνού.

Ο εθισμός στα τσιγάρα που χαρακτηρίζεται από τον εθισμό στη νικοτίνη και η γλώσσα του σώματος συνδυάζεται πάγια όταν ένας καπνιστής καπνίζει καθημερινά.

Διάφοροι τρόποι ώστε να προχωρήσουμε στην επίτευξη απαλλαγής καπνίσματος θεωρείται η κατανόηση ως εθιστική συμπεριφορά και όχι ως ασθένεια. Ορισμένες μέθοδοι που βοηθούν να σταματήσουν το κάπνισμα είναι δύσκολο να αξιολογηθούν επιστημονικά, ακολουθώντας τα αυστηρά κριτήρια της βιοϊατρικής που συνιστώνται από τους επαγγελματίες υγείας ιατρούς, η αποτελεσματικότητά τους είναι μικρότερη από 15% (όλες οι μέθοδοι συνολικά). Το ποσοστό αυτό είναι μέτριο, επειδή δεν έχουν στη διάθεσή τους τον εθελοντή εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο παρατηρώντας τις χειρονομίες που εμπλέκονται άμεσα με το αντικείμενο.

Η νικοτίνη.

Η περίφημη έκθεση Δρ Murray Laugesen, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε την ανάλυση που ακολουθεί, διαπίστωσα πως οι καπνιστές δεν πεθαίνουν από τη νικοτίνη, που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και οργανικά οξέα. αλλά  από την καύση του τσιγάρου, και ως εκ τούτου η νικοτίνη αναλώνεται σε συνδυασμό με καρκινογόνες ουσίες συμπεριλαμβανομένων κυρίως πίσσα που κολλά στα τοιχώματα των πνευμόνων. Έτσι, η προειδοποίηση στα πακέτα των τσιγάρων (Το κάπνισμα σκοτώνει) σε πολλές χώρες, είναι ακριβώς μια σωστή δήλωση.

Η έλευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Αν μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος για να εισπνέεις νικοτίνη ήταν να καπνίσεις ένα τσιγάρο, η εφεύρεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι έτοιμη να αλλάξει τα δεδομένα. Σε σύγκριση με τις ανορθόδοξες τακτικές που βασίζονται στο μπάλωμα νικοτίνης, με αυτοκόλλητα επιθέματα στο δέρμα ή τσίχλες με διάφορες γεύσεις, στην πραγματικότητα καθιστούν ανίκανη την διαδικασία διακοπής.

Επειδή η εισπνοή μέσω ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η ταχύτερη μέθοδος για την φυσική απορρόφηση της νικοτίνης χωρίς καύση, η απορρόφηση μέσω της οδού αυτής είναι 99% αποτελεσματικότερη. Η δυνατότητα να μειωθεί σταδιακά το επίπεδο νικοτίνης έως το μηδέν με την προσθήκη υδρατμών φαντάζει εφικτή. Αλλά το μέλλον του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι εν κινήσει προς το παρών και δεν μπορούμε να προδικάσουμε τίποτα, τα συμφέροντα είναι μεγάλα κι εχθροί αρκετοί.