Απεξάρτηση καπνίσματος και M.K.O οργανώσεις

Απεξάρτηση-καπνίσματος-M.K.O-οργανώσεις

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στην απεξάρτηση του καπνίσματος – νικοτίνης και το ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις που επιμελούνται του θέματος στην Ελλάδα.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι οι οργανώσεις απεξάρτησης όλων των ειδών στην μορφή διαδικτυακής εξυπηρέτησης δωρεάν υποστήριξης όπως: τυχερών παιχνιδιών “τζόγος”, αλκοολισμού, ναρκωτικών βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση.

Οφείλω να ομολογήσω ότι πράττουν πραγματικά μεγάλο έργο ανιδιοτελώς και με τεράστια προσήλωση εξατομικευμένα σε κάθε χρήστη, δίνοντας την δυνατότητα στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς οργανισμούς, διότι το κόστος ξεπερνά τους οικογενειακός προϋπολογισμούς και όπως είναι προφανές δεν θα μπορούσαν επ’ ουδενί να πλησιάσουν αυτά τα ιδρύματα ώστε να ξανά επανέλθουν στην φυσιολογική ροή της ζωής τους.

Σύγκριση Ιδιωτικών ιδρυμάτων εναντίον Μ.Κ.Ο

Η αλήθεια είναι ότι τα ιδιωτικά ιδρύματα λόγω ευελιξίας ανεξαρτησίας κόστους, μπορούν να κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών τεχνικών ή φαρμάκων, καλύπτοντας όλες τις πτυχές και σε μακροχρόνιο επίπεδο έως ότου εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς είναι πλήρη έτοιμος ή ακόμη καλύτερα να φιλοξενηθεί στις κλινικές που διαθέτουν όλες τις ανέσεις “σε μερικές περιπτώσεις παρομοιάζουν αυτές του ξενοδοχείου” κάνοντας τον ασθενή να αισθάνεται ότι οι πρακτικές που ασκούνται πάνω του είναι απολύτως άρτιες, σωστά δομημένες, ειδικευμένες σε βαθμό που εκπλήσσουν.

Η μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο) αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στην πλειονότητα με ελάχιστο υπαλληλικό προσωπικό να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο αριθμό ασθενών που επικοινωνούν αρχικά τηλεφωνικώς ή διαδικτυακός για να αναφέρουν το πρόβλημα που τους ταλανίζει.
Σε δεύτερο στάδιο επικοινωνώντας σε καθημερινή βάση επιβλέποντας τις περισσότερες φορές ένας ψυχολόγος, καθοδηγώντας ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, με ένα τεράστιο μειονέκτημα ότι δεν προσφέρουν φάρμακα και στηρίζονται μόνο στο λόγο, εκτός κι αν περίπτωση ασθενή κρίνεται σοβαρή τότε το παραπέμπουν σε ψυχίατρο με εντατική παρακολούθηση.

Δοκιμή ανταπόκρισης στις μη κυβερνητικές οργανώσεις Μ.Κ.Ο απεξάρτηση για το κάπνισμα.

Σεβόμενος τους ανθρώπους που προσφέρουν οικειοθελή προσφορά και της οργάνωσης, δεν θα ονομάσω για ευνόητους λόγους διότι θα ήταν άδικο, εκτός και αν παρατηρήσω κάποια παρατυπία στο μέλλον την οποία θα αναφέρω με στοιχεία στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Για να γίνω σαφέστατος θα αναφέρω μερικές πληροφορίες, οι οργανώσεις που απευθύνθηκα ήταν 5, επειδή πουθενά δεν έβλεπα απεξάρτηση καπνίσματος στις υπηρεσίες που πρόσφεραν ενώ υποστήριζαν όλες τις άλλες, προτίμησα να επικοινωνήσω μέσω email με όλες.

Πριν από 2 εβδομάδες ξεκίνησα να κάνω μία δοκιμή, ώστε να διαπιστώσω ποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν εξ ολοκλήρου αποκλειστικά ή ένα κομμάτι της θεραπείας την απεξάρτηση καπνίσματος.

Τα αποτελέσματα ανταποκρίσεις που πήρα ίσως και να σας εντυπωσιάσουν, εδώ και δύο εβδομάδες δεν μπήκαν καν στον κόπο οι αφιλότιμοι να στείλουν ένα ρημαδό – email εξηγώντας μου ότι συγνώμη δεν εκπροσωπούμε αυτόν τον τομέα.

Επειδή θέλω να είμαι καλοπροαίρετος, θα υποθέσω ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και όχι στην απερισκεψία, αμέλεια ή στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι ευσυνείδητοι επαγγελματίες και ο ερασιτεχνισμός τους διακρίνει στο μεγαλείο τους.

Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή διότι ένας κακός χειρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα.

Επίλογος.

Η θέση μου δεν είναι να κατακρίνω ανθρώπους, πράγματα, καταστάσεις ελαφρά τη καρδία χωρίς να τεκμηριώσω την άποψή μου.
Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ευαισθητοποιήσουμε κάποιους παράγοντες ώστε να υπάρξει μέριμνα για την απεξάρτηση του καπνίσματος.
Με τα λίγα μέσα που διαθέτω έως και ανύπαρκτα δεν θα σταματήσω να παλεύω έως ότου γίνει η επίτευξη πραγματικότητα.
Δυστυχώς και οι εποχές που διανύουμε συνωμοτούν εναντίον όλων των καταστάσεων