Γλωσσάρι ηλεκτρονικού τσιγάρου

Σε αυτήν τη σελίδα θα αναλύσουμε τις ορολογίες στο γλωσσάρι του ηλεκτρονικού τσιγάρου με την καλύτερη δυνατή προσέγγιση, θέλοντας να το καταστήσουμε ως εγκυκλοπαίδεια.
Επειδή το άτμισμα έχει ένα εξαιρετικά τεράστιο και συνάμα πλούσιο λεξιλόγιο που είναι διατυπωμένο στην Αγγλική γλώσσα, έτσι εμείς θα προσπαθήσουμε να το μεταφέρουμε στην Ελληνική με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.Επιδιώκουμε αυτό το γλωσσάρι να καταστεί εκλαϊκευμένο, ώστε να γίνει κατανοητό από τον πιο απλό άνθρωπο ή τον νεοεισερχόμενο χρήστη ατμίσματος.
Εάν παραλείψουμε κάποια ορολογία, δεχόμαστε οποιαδήποτε επισήμανση, προσθέτοντας άμεσα, αρκεί να έχει κάποια βάση.
Για να γίνουμε αντιληπτοί, αναφερόμαστε καθαρά σε ατμιστικούς όρους, για τυχόν παρανοήσεις.

#

18500 Είναι τύπος μπαταρίας με μέγεθος 18.3 × 49.8 χιλιοστά, με χωρητικότητα 1400 mah

18650 Είναι ο δημοφιλέστερος τύπος μπαταρίας που χρησιμοποιείται για mods (μοντάκια) είναι 18.6 × 65.2 χιλιοστά και χωρητικότητα από 1500 – 3400 mah. Πέρα από αυτό το όριο τα νούμερα συνήθως είναι πλασματικά, και έχουν ως σκοπό να παραπλανήσουν τον κόσμο εντυπωσιάζοντας τους, για να το αγοράσουν.

19670 Είναι τύπος μπαταρίας μεγέθους 19 × 67 χιλιοστά, χωρητικότητα 2200 – 3400 mah

25500 Είναι μέγεθος μπαταρίας 24.3 × 49.2 χιλιοστά, χωρητικότητα 3300 mah

26650 Αναφέρεται στο μέγεθος της μπαταρίας η οποία έχει 26.5 × 65.4 χιλιοστά και θεωρείται κατά κόρον η καταλληλότερη για sub ohm χρήση.

510 Είναι ο δημοφιλέστερος τύπος που αφορά την σύνδεση μεταξύ του ατμοποιητή – mod ή μπαταρίας, είτε του επιστόμιου (drip tip) με ατμοποιητή.

901 Είναι μία υποδοχή ατμοποιητή

Α

 

Adapter. Ονομάζεται αντάπτορας, συνήθως είναι ένα από τα δύο κομμάτια μαζί με το usb που χρησιμεύει στη φόρτιση των μπαταριών. Η άλλη έννοια που δίδεται σε αυτόν τον όρο, το κομμάτι που βιδώνεται στην μπαταρία για να χωρέσει ο ατμοποιητής οποίος δεν είναι συμβατός με σπειρωμα 510.

AFC. Απευθύνεται στους ατμοποιητες δίνοντας δυνατότητα ελέγχο ροής αέρα, (Air flow control).

Air flow control. Σύστημα ελέγχου ροής του αέρα στον ατμοποιητή.

Ampere (amp). Είναι η ένταση ρεύματος ροής της ενέργειας κατά μήκος ενός κυκλώματος. Στο άτμισμα βοηθά να γνωρίζουμε την ικανότητα έντασης τάσης μιας μπαταρίας. Για παράδειγμα μία μπαταρία 30 ampere έχει υψηλά αμπερ και είναι προτιμότερη.

Atomizer. Είναι ατμοποιητής ο οποίος έχει μεταλλικό περίβλημα, συνήθως έχει υποδοχή αντίστασης με ιδιοκατασκευή ή δέχεται έτοιμη κεφαλή. Είναι μέρος των έμπειρων ατμιστών.
AWG. Είναι η πρότυπη μονάδα μέτρησης στης Ηνωμένες πολιτείες αμερικής για να μετρήσουμε την διάμετρο σύρματος. Γνωστή και ως American Wire Gauge.

B

Battery. Είναι η μπαταρία η οποία λειτουργεί αυτόνομα ή μέσα σε μοντάκι, δίνοντας ρεύμα για να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

BCC. Ορίζει την αντίσταση η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος του ατμοποιητή.

C

Car Adapter. Είναι το καλώδιο φορτιστή usb που συνδέεται με την πρίζα αυτοκινήτου, δίνοντας ρεύμα στη συσκευή μας.

Cartomizer. Είναι φτηνής κατασκευής ατμοποιητής, με χαμηλής ποιότητας πλαστικό, το οποίο δεν συνιστάται για μεγάλο χρονικό διάστημα (άνω των 10 ημερών) λόγω ακαταλληλότητας προς την υγεία μας. πολλοί χρήστες αποφεύγουν να το αποκτήσουν λόγω της κακής του συμπεριφοράς ως προς την χρήση

Clapton Coil. Είναι μία αντίσταση κατασκευασμένη από μεγάλο εύρος σύρματος τυλιγμένο σφιχτά από ένα μικρότερου διαμετρήματος.

Clearomizer. Είναι ένας διαφανές ατμοποιητής παρομοιάζει αρκετά τον cartomizer, σχεδιασμένο για να επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν πόσο υγρό έχει απομείνει. Είναι συνήθως κατασκευασμένο από λεπτό, φθηνής ποιότητας πλαστικό μερικές φορές εύθραυστο, για να διατηρηθεί η διαφάνεια.

Cloud chasing. Μεταφορικά οι δημιουργοί (κυνηγοί) μεγάλων σύννεφων ατμού.

Coil. Είναι η συρμάτινη αντίσταση ετοιμή περιτυλιγμένη για χρήση στον ατμοποιητή. Την ίδια ακριβώς σημασία έχει και η κεφαλή. Βοηθά στην εξάτμιση του υγρού αναπλήρωσης.

Coil Jig. Είναι εργαλείο περιτύλιξης σύρματος για αντιστάσεις.

Connection. Θεωρείται η σύνδεση μεταξύ ατμοποιητή – mod.

D

Deck. είναι το τμήμα του καταστρώματος στον νεφελοποιητή στο οποίο τοποθετείται η κεφαλή ή το coil.
Direct lung (DL). ονομάζεται η άμεση εισπνοή.
Distilled water. Απιονισμένο νερό. Βοηθάει στην αραίωση υγρών αναπλήρωσης DIY.

DIY.  Είναι τα αρχικά γράμματα του Do it Yourself. Στην ατμιστική καθομιλουμένη συμβολίζει το φτιαχτό μόνος σου.

Dragon Coil. Είναι μία αντίσταση κανονικά φτιαγμένη, αλλά έχει την εξής ιδιοτροπία, το φυτίλι να είναι τυλιγμένο από την έξω πλευρά ώστε η εσωτερική εσοχή να χρησιμεύει σαν αεραγωγός. Είναι μία από τις ποικιλοτρόπως λειτουργίες.

Drip Tip. Είναι το επιστόμιο που εφαρμόζει πάνω στον ατμοποιητή. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες όπως γυάλινα, μεταλλικά, πλαστικά και σε πληθώρα μεγεθών, στο σημείο που τραβάμε την τζούρα απο μία μικρή τρυπούλα μέχρι διάμετρο 510.
 

Dry burn – hit. Συμβολίζει την σκόπιμη πυροδότηση κουμπιού καίγοντας την αντίσταση χωρίς το φυτίλι ή το οργανικό βαμβάκι στεγνό, δίχως να έχει λουστεί με υγρό αναπλήρωσης. Όλη ετούτη η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα να πυρώσει το σύρμα, επιτρέποντας τον καθαρισμό των αντιστάσεων από ακαθαρσίες.

Dual coil. Θεωρείται η διπλή αντίσταση.

E

e-cigarette. Ηλεκτρονικό τσιγάρο.
eGO. Είναι ένας τύπος ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μορφή στυλό, το οποίο έχει θηλυκή υποδοχή 510 κάνοντας το συμβατό με μπαταρίες μεγαλύτερου μέγεθους.
E Liquid. Είναι η ονομασία του υγρού αναπλήρωσης, στην ουσία χρησιμεύει ως καύσιμη ύλη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ώστε να παραχθεί ατμός.

F

Fire Button. Κουμπί πυροδότησης, κηρύσσει την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή τον τερματισμό του.
Flavors. Συμβολίζει της γεύσεις στα υγρά αναπλήρωσης.

G

Glassomizer. Ατμοποιητής που αντί για πλαστικό στη θαλάμη χρησιμοποιεί γυαλί.

H

High Resistance. Ο ατμοποιητής που φέρει υψηλές τιμές Ω, παράδειγμα 1.8ohm.

Hot Spot. Είναι η περιοχή της αντίστασης στην οποία έχει περιέλθει περίσσια θερμότητα και δημιουργεί τη γνωστή ξηρότητα, με αποτέλεσμα να κάψει το οργανικό βαμβάκι ή φυτίλι.

Hybrid Mod. Θεωρείται ο τέλειος συνδυασμός ή το ιδανικό μοντακί, είναι άψογα σχεδιασμένο με υπερλειτουργίες

I

ICR.  Είναι τα αρχικά τύπου μπαταρίας Lithium-Ion Cobalt Rechargeable, περιέχει στοιχεία
κοβάλτιου και λιθίου.

IMR. Είναι τα αρχικά τύπου μπαταρίας Lithium Ion Manganese Rechargeable, περιέχει στοιχεία
μαγγάνιου και λιθίου.

Inhale. Πνευμονική εισπνοή ατμίσματος

J

Joules. Είναι μονάδα μέτρησης ενέργειας που χρησιμοποιείται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία στα μοντάκια.

Juice flow control. Σύστημα ελέγχου ροής των υγρών αναπλήρωσης στον ατμοποιητή.

K

Kanthal Είναι σύρμα το οποίο μπορεί κάποιος να φτιάξει μία αντίσταση, είναι κατασκευασμένο από σίδηρο, κράμα χρωμίου-αλουμινίου. Ενδείκνυται κυρίως για αρχάριους που μόλις έχουν ξεκινήσει το άτμισμα διότι είναι ιδιαίτερα βολικό.

L

LED. Η λυχνία στο ηλεκτρονικό τσιγάρο η οποία μας ειδοποιεί για διάφορες σημάνσεις.

Low Resistance. Ατμοποιητής ο όποιος φέρει χαμηλότερες τιμές ohm από το κανονικό. Αυτό βοηθά στη γρήγορη θέρμανση της αντίστασης, παράγει ατμό πιο γρήγορα.

M

MAh. Είναι η συντόμευση του Milliampere – hour, ώστε να επιδείξει την χωρητικότητα μπαταρίας σε χρόνο.

Manual. Είναι το εγχειρίδιο χρήστη που εμπεριέχεται μέσα στην συσκευασία ώστε να καθοδηγήσει τον χρήστη λεπτομερώς και διεξοδικά, με αναφορές ή προειδοποιήσεις.

Mechanical Mod. Είναι μία τροποποιημένη ηλεκτρική συσκευή τσιγάρου, που δεν φέρει ηλεκτρονικές ενδείξεις όπως οθόνη κ.τ.λ.

Menthol. Ελληνιστί μενθόλη, μερικές φορές συμπεριλαμβάνεται στα υγρά αναπλήρωσης

Micro coil. Είναι τύπος συρμάτινης αντίστασης, όπου όλες οι σπείρες του είναι ενωμένες, για την επίτευξη του απαιτείται μεγαλύτερο μήκος από το συνήθες στην ίδια διάμετρο.

Miligrams (mg). Μονάδα μέτρησης για την ένδειξη περιεκτικότητας σε νικοτίνη.

Mod. Η σύντομη περιγραφή του modification. Στο άτμισμα αναφέρεται στην τροποποιημένη συσκευή η οποία δίνει μεγαλύτερη ευελιξία, δυνατότητες, λειτουργίες. Απευθύνεται κυρίως στους έμπειρους ατμιστές.

Mouth to Lung (MTL). Παραδοσιακό vaping στυλ στην οποία κάνουν κολπάκια με το στόμα.

Multi Voltage. Είναι μία ρύθμιση στην συσκευή mod που επιτρέπει πολλαπλές λειτουργίες σε βόλτ. Κάτι το οποίο δεν διαθέτουν οι κλασικές.

N

Ni200. Σημαίνει σύρμα πλούσιου νικελίου για κατασκευή αντιστάσεων, πιάνοντας εύκολα πολύ χαμηλά Ω (ohm) λόγω ιδιότητας.

Nichrome Wire. Είναι σύρμα για κατασκευή αντιστάσεων ατμοποιητή, εμπεριέχει νίκελ -χρώμιο – ελάχιστο σίδηρο. Η αναλογια είναι περίπου 80%//20%.

Nicotine.  Είναι η νικοτίνη η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική, εμπεριέχεται στο τσιγάρο, στα υγρά αναπλήρωσης. Είναι κοινώς αποδεκτό τεκμηριωμένα ότι είναι δηλητήριο.

O

Ohm (Ω).  Μονάδα μέτρησης ηλεκτρικής τάσης. Στο άτμισμα μας βοηθά να κατανοήσουμε σε ποιά πλαίσια βρίσκεται η αντίσταση ώστε να ρυθμίσουμε τον κατάλληλο τρόπο ρεύματος που πρέπει να δώσει συσκευή μας.

Organic Cotton. Οργανικό βαμβάκι (Βιολογικό), έχει τεράστια απορροφητικότητα χρησιμεύοντας στης αντιστάσεις.

P

Passthrough. Μια συσκευή που συνδέεται απευθείας με θύρα USB του υπολογιστή, smartphone, tablet με το φορτιστή και επιτρέπει στο χρήστη ατμίσματος στην φόρτιση ή εκφόρτιση δίνοντας ρεύμα σε άλλη συσκευή.

PG.  Είναι η προπυλενογλυκόλη (Propylene Glycol), και χρησιμεύει σαν μείγμα στο άτμισμα των υγρών αναπλήρωσης για να τονίσει περισσότερο τη γεύση.

Q

R

RBA. Επισκευάσιμος ατμοποιητής, ReBuildable Atomizer, Αυτά έχουν συνήθως μεγάλη δεξαμενή που συγκρατεί το υγρό, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ξαναγεμίσετε υγρό σύντομα. Μπορείτε ακόμα να δημιουργήστε τις δικές σας αντιστάσεις / φυτίλια, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να αντικατασταθούν / αλλαγή / τροποποίηση όπως  ο RDA.

RDA. Επισκευάσιμος ατμοποιητής, Rebuildable Dripping Atomizer. Μπορεί να στάξει απευθείας υγρό στο φυτίλι / σπείρα, όμως πρέπει να ανεφοδιάζετε με υγρό πιο συχνά, αλλά είναι πιο εύκολο στην αλλαγή κεφαλής.

Ribbon Kanthal Wire. Είναι ένα είδος σύρματος, σε αντίθεση με άλλα που είναι στρογγυλά, αυτό είναι επίπεδο.

S

Series. Οι μπαταρίες mod σε σειρά, ώστε να αυξήσει την τάση και διάρκεια ζωής.
Sleeping mode. Θεωρείται η κατάσταση ύπνωσης μιάς συσκευής για εξοικονόμηση ενέργειας.
Squonk Mods – BottomFeeder. δοχείο που βρίσκεται μέσα στο box mod
το οποίο έχει την ικανότητα να χωράει τεράστια ποσότητα e-liquid,  σε αντίθεση με τον ατμοποιητή η δεξαμενή βρίσκεται στον μέσα στο μοντ, η χωρητικότητα συνήθως ξεκινάει πάνω από τα 7 ml.
SS.  Είναι τα αρχικά του ανοξείδωτου ατσαλί stainless steel.
Starter Kit. Θεωρείται το αρχικό πακέτο το οποίο είναι συνυφασμένο με αρχάριους ατμιστές ή σε αυτούς που δεν πολύ ασχολούνται αναζητώντας εξειδικευμένα πράγματα.
Sub-Ohm. Θεωρείται η πρακτική από έμπειρους ατμιστές για χαμηλά Ω (ohm), Συνάδει εξαιρετικά  στο μέγιστο έλεγχο θερμοκρασίας για πλούσια παραγωγή ατμού.

T

Throat hit. Το λεγόμενο χτύπημα στο λαιμό  (o ερεθισμός των νευρικών απολήξεων στην ανώτερη αναπνευστική οδό).

Top filling. Η πλήρωση θαλάμης ενός ατμοποιητή η οποία γίνεται στο επάνω τμήμα.

Trickers. Όσοι κάνουν ατμιστικά κολπάκια με τον ατμό.

 Triple coil. Θεωρείται η τριπλή αντίσταση.

U

Underground vaping culture. Περιθωριακή ατμιστική κουλτούρα από παρακμιακούς τύπους ανθρώπων.

V

Vape. Κοινός άτμισμα, ατμός.

Variable Wattage (VW). μεταβλητή Ισχύς μας επιτρέπει να ελέγχουμαι πόσα βατ θα παράγει η συσκευή. Ρυθμίζουμε ανάλογα με το εύρος που επιθυμούμε.

VG. Φυτική γλυκερίνη (Vegetable Glycerine), χρησιμεύει σαν μείγμα στα υγρά αναπλήρωσης για πλουσια παραγωγή ατμού.

W

Water for injection. Ενέσιμο ύδωρ, βοηθάει να ξεπλένουμε αποτελεσματικά αντικείμενα, όπου το νερό βρύσης αποτυγχάνει, Έχει εξαιρετική δράση, πλην τις φαρμακευτικής του. Επίσης χρησιμεύει για αραίωση υγρών αναπλήρωσης στην κατηγορία φτιάξτο μόνος σου (DIY).
Wire. Σύρμα, χρησιμεύει για την κατασκευή αντιστάσεων

X

Y

Z